Fransa’nın Ankara Büyükelçisi – Isabelle Dumont / Türkiye’yi kalbinden vuran 6 Şubat 2023’teki korkunç depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Şahsım ve Fransa adına, depremde hayatını kaybedenlerin hatıralarını saygıyla anmak, yaslı ailelere ve tüm ülkeye dayanışma duygularımı ifade etmek istiyorum.
Bir yıl önce, depremi takip eden ilk saatlerden itibaren Fransa, mümkün olan her türlü yardımı sağlamak üzere harekete geçti. Fransa Sivil Savunma’ya bağlı, arama konusunda uzmanlaşmış yaklaşık 140 görevlisini bölgeye sevk etti. Adıyaman’da 12 Şubat’ta hızlıca faaliyete geçen sahra hastanesinde 2000’in üzerinde hastaya acil tıbbi tedavi sağlandı. Fransa ayrıca çadır, battaniye, halı, jeneratör ve ilaçlardan oluşan yaklaşık 38 ton acil durum malzemesi ve 6 tondan fazla bebek devam sütü gönderdi. Ek olarak yerel yönetimlerin yurt dışı için kullanılmak üzere ayrılan özel fonları ile şirketlerin katkı fonları ile toplamda 2,8 milyon euro desteği de ekleyebiliriz. Osmaniye’de son teknolojik standartlara göre inşa edilen, Fransız Kalkınma Ajansı’na devredilen ve Haziran 2022’de açılışı gerçekleştirilen Dörtyol Hastanesi’nin mağdurların tedavisinde büyük rol oynadığını da belirtmekte fayda var.
Acil sağlanan bu yardım, 20 Mart 2023 tarihinde Brüksel’de Türk halkı ve Suriye halkına destek amacıyla düzenlenen Bağışçılar Konferansı sırasında toplanan ve 6 milyarı Türkiye için olmak üzere toplam 7 milyar euro tutarındaki büyük destek taahhüdü ile tamamlandı. Fransa, Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) sağlanan 2,5 milyon euro, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’na sağlanan 2,5 milyon euro ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’na sağlanan 500 bin euro tutarlarındaki yardımlarıyla destek anlamında üzerine düşeni yapmaya devam etti.
Fransız Kalkınma Ajansı vasıtasıyla, binaları depreme karşı dayanıklılık standartlarına göre yeniden inşa etmek, özel sektörü desteklemek ve bunların yanı sıra psikolojik destek ve zihin sağlığı alanları başta olmak üzere tedavi olanaklarına daha iyi bir erişimi öngören projeleri finanse ederek sosyal konulara da çözümler getirmek için yaklaşık 160 milyon euro destek sağlanmıştır. Fransız şirketleri de ayrıca atıkların işlenmesi ve yeniden inşa konularında seferber olmuş durumdadırlar.
Fransız Kültür Merkezi ve İKSV iş birliğinde yürütülen “Umut Notaları” projesi kapsamında, Hatay Orkestrası da dahil depremden etkilenen illerdeki konservatuarlarda, üniversitelerin müzik bölümlerinde ve müzik okullarında okuyan öğrencilere enstrüman bağışlanması öngörülüyor. Metz-Grand Est Ulusal Orkestrası, 6 Temmuz’da İstanbul’da Türk solist ve şeflerin katılımıyla büyük bir dayanışma konseri verdi ve konserden elde ettiği geliri söz konusu projeye bağışladı. Fransız Kültür Merkezi ayrıca Fransız sanatçı Saype’nin Antakya’da çizdiği fresklerin ve Sınır Tanımayan Palyaçolar derneğinin depremden etkilenen bölgelerde düzenlediği çeşitli etkinliklerin finansmanına katkı sağladı. Tüm bu projelerin ötesinde, Fransız halkının Türkiye ile ne kadar sıkı bir dayanışma halinde olduğunu hatırlatmak isterim. Nitekim depremin hemen akabinde, daha ilk saatlerden itibaren, onlarca sıradan vatandaş uçakla, arabayla ve hatta yaya olarak yardıma koştu. Geçtiğimiz 14 Mart’ta Fondation de France Vakfı tarafından tertip edilen ve France 2 televizyon kanalında prime time’da yayınlanan bağış gecesinde Fransız halkından 10 milyon euro bağış toplandı. Bu bağış sayesinde hâlihazırda sahada çalışan düzinelerce dernek destek sağlıyor.
Maalesef tekrarlanması muhtemel doğal afetlere karşı, dayanışma içindeyiz ve olmaya devam edeceğiz. Yaşasın Fransa ile Türkiye arasındaki dostluk.