ABD Başkanı Joe Biden, batan bankalara ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı: FDIC SVP ve Signature Bank’ın varlıklarının kontrollerini eline aldı.
Yönetimin çabuk harekete geçmesi Amerikalılara ABD bankacılık sisteminin güvenli olduğu konusunda güven vermeli. Amerikalı vergi mükellefleri için zarar ortaya çıkmayacak.
SVB ve Signature Bank için para sigorta fonları ücretlerinden gelecek. Bankalardaki yatırımcılar korunmayacak, hiç kimse kanunların üzerinde değil.
Böyle durumların yeniden yaşanmasını engellemeliyiz. Kongre’den ve regülatörlerden bankacılık kurallarının güçlendirilmesini isteyeceğim. Bununla yetinmeyeceğiz, ne gerekiyorsa yapacağız. Alaska’daki Willow petrol projesini onayladık.
NE OLMUŞTU?
SVB Bank’ın iflasının ardından Pazar günü de New York merkezli, kripto para üzerine yoğunlaşan Signature Bank, piyasa düzenleyicileri tarafından kapatılmıştı.
New York Finansal Hizmetler Departmanı’ndan (DFS) yapılan açıklamada, mevduat sahiplerini korumak için ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından Signature Bank’a kayyum atandığı duyuruldu.
8 Mart itibarıyla bankanın 89,17 milyar mevduatı ve 31 Aralık 2022 itibarıyla da 110,36 milyar dolar varlığı bulunuyordu.
Signature Bank’taki mevduat sahipleri de SVB Bank’takiler gibi paralarına bugünden itibaren erişebilecek.
HAZİNE BAKANI YELLEN “KURTARMA PAKETİ OLMAYACAK” DEMİŞTİ
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise hafta sonunu, düzenleyici kurumlarla birlikte, ülkede bankacılık sisteminde son 15 yıldır görülen en büyük iflas sonrası, yapılması gerekenleri tartışarak geçirdiğini söylemişti.
CBS News’a konuşan Yellen, “Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflası sonrası, başka bankaların iflas etmelerini önlemek önemli” dedi.
Yellen, SVB için bir kurtarma paketi açıklamalarının söz konusu olmadığını söyledi, ne tip önlemler almayı planladıkları konusunda ise detay vermemişti.
Amerikan yönetimi bugün piyasalar açılmadan önce net bir planı kamuoyuna açıklamak için baskı altındaydı.
SVB, Cuma günü, müşterilerinin birkaç saat içinde milyarlarca doları hesaplarından çekmesi sonrası iflas etmişti. SVB’nin iflası, ABD’de 2008’deki küresel mali kriz sonrası, en son Washington Mutual bankasının iflasından bu yana kayıtlara geçen en büyük banka iflası olmuştu.
İflas ABD ve Avrupa’da hisse senedi piyasasını olumsuz etkilemiş, dünya çapında bankacılık hisselerinde düşüş görülmüştü.
1983’te kurulan SVB, teknoloji endüstrisi bankacılığında uzmanlaşmıştı ve genellikle start-uplara krediler veriyordu.
Aynı zamanda start-upların halka arzlarına da yardımcı olan SVB, varlıkları dikkate alındığında ABD’nin büyük bankaları arasında 16’ncı sırada yer alıyordu.
Son 10 yılda hızla büyüyen ve operasyonlarının çoğu ABD’de olan bankanın, 8500’den fazla çalışanı bulunuyor.
1 Aralık 2022 itibarıyla SVB’nin toplam varlıkları yaklaşık 209 milyar dolar ve toplam mevduatı da yaklaşık 175,4 milyar dolardı.
Federal Mevduat Sigorta Kurumu, iflasın ardından SVB’deki 250 bin dolara kadar olan banka mevduatları için devlet garantisi getirmişti ancak SVB’deki mevduatların yüzde 85’inin, 250 bin doların üstünde olduğu biliniyordu.