HANİFE BAŞ – Türkiye’yi yasa boğan deprem sonrasında depremzedeler için herkes dört koldan seferberliği sürdürüyor. Evlerinden ve işlerinden olan depremzedeler için bu kez istihdam seferberliği de başlatıldı. Hayatta kalmayı başaran ancak evlerinden ve işlerinden olan depremzedelerin normal yaşamlarına dönebilmeleri önemli. Türkiye’nin farklı illerine dağılan insanlar için pek çok kurum bu kez istihdam konusunda pozitif ayrımcılık yapmaya başladı.
Türk Hava Yolları (THY) bunlardan biri. THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, diğer yardımların yanı sıra deprem bölgesinde afetten etkilenen bin aileden birer kişiye THY ve iştirak şirketlerinde iş imkanı sunulacağını duyurdu.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Yardımlar dışında iş dünyası olarak üzerimize bir görev daha düşüyor. Üyelerimizi depremde zarar gören ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerimize yerleştirilen depremzedelere istihdamda öncelik vermeye çağırıyoruz” dedi.
Kariyer.net depremden etkilenen çalışanlara, bölgedeki işletme ve kurumlara destek olmak üzere Deprem İstihdam Seferberliği projesini duyurdu. Proje kapsamında Kariyer.net, depremzedeleri, onlara istihdam sağlamak isteyen kurumlarla buluşturuyor.
Yenibiriş, ‘afet gönüllüleri’ ilanıyla Kızılay yetkilileri ile gönüllü teknik çalışanları buluşturuyor. Uzun vadede ise bölge halkından iş arayanlarla bölgedeki işverenleri ‘Öncelikli istihdam ihtiyacı’ alarmıyla bir araya getiriyor.
Eleman.net, afet sonucunda başka illere taşınmak zorunda kalan ve iş arayan depremzedeler için ‘Sen de El Ver’ adlı bir proje başlattı. Özel aday havuzu oluşturacak olan Eleman.net, depremzedeleri istihdam etmek isteyen tüm firmalara da depremzede vatandaşlara özel ilan bölümü açacak.
Çikolata üreticisi Patiswiss’in kurucusu Elif Aslı Yıldız, “Ankara’daki fabrikamızda öncelikli olarak depremzede vatandaşlarımız olmak üzere farklı pozisyonlarda 100 kişilik işe alımı yapılacaktır” açıklamasını yaptı.
Gençlik kariyer platformu Youthall, deprem bölgesinde ailesini, evini veya işini kaybetmiş 18-35 yaş arası gençlerle bu gençlerin istihdamına katkı sağlamak isteyen şirketleri ve kurumları bir araya getiren bir seferberlik hareketi başlatıyor. Gençpa, 10 ilde uzaktan, parttime ve freelance çalışma modellerini hayata geçirerek bölge halkına destek olacak. TurkNet, afet bölgesinde yaşayan, afetten etkilenen adayların iş başvurularına öncelik vereceğini açıkladı.
Kalıcı projeler
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) Başkanı Buket Çelebiöven, derin üzüntü içinde olduklarını dile getirerek, “Dayanışmayı sürdürmemiz gerekiyor. Biz de afet sonrası dayanışma grubu kurduk. İlk etapta, kurumlara ve insan kaynakları birimlerine bu dönemde nasıl bir İK politikası izlemeleri, kriz yönetimi, çalışanlarına travmayla baş edebilmek için nasıl destekler sunmaları gerektiği konusunda yol gösterici olmak üzere çalışmalar yürütüyoruz. İstihdamın sürekliliğini sağlamak, açığa çıkacak işgücünü ve o bölgelerde oluşacak istihdam ihtiyacını da desteklemek için ortaklarımızla birlikte programlar gerçekleştireceğiz. Kurumlara, İK profesyonellerine, gençlere destek olmak üzere kalıcı projeler yaratma peşindeyiz” dedi.