Güç Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) son aldığı kararla Son Kaynak Tedarik Tarifesi’nin kapsamını mesken abone kümesi hariç yıllık 1 milyon kilovatsaat elektrik tüketimine düşürdü.
Bloomberg HT’den Cemre Işık Karaca’ nın haberine nazaran, böylece aylık 80 bin TL ve üzerinde elektrik tüketimi yapan tüketicilerin elektrik fiyatları artık tarife ile değil, elektrik spot piyasa fiyatları üzerinden belirlenecek. Bu da birinci kademede 1 Temmuz’dan itibaren bu kümede kalan tüketicilerin elektrik fiyatlarının yüzde 86’ya kadar zamlanması manasına gelecek.
“MALİYETLER ARTTIKÇA KOBİ’LERİN ÜRETİMİ DÜŞÜYOR”
1 Temmuz’dan itibaren hayata geçecek olan yeni tarifeyi kıymetlendiren Kobider Genel Lideri Nurettin Özgenç, maliyetler arttıkça KOBİ’lerin üretiminin düştüğünü ve bu yüzden fason üretime dönmeye başladıklarını söyledi.
Nurettin Özgenç, “Elektrik fiyatlarının yüksek olması olumsuz bir durumudur. Maliyetleri arttırıyor üretimi düşürüyor. Gücün daha ucuz olacağını düşünürken daha değerliye alıyoruz ve bu durum rekabet etmemizi zorlaştırıyor. Her yıl yüzde 100’e yakın artırımlar bizi yoruyor. KOBİ’lerin birinci maliyeti kira ve enerjidir” dedi.
“8 MİLYAR DOLARLIK BORÇ YÜKÜ VAR”
Yüksek enflasyon ve artan güç maliyetlerinden ötürü dalın sıkıntı durumda kaldığını söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Lideri Serdar Karcılıoğlu da “Konaklama kesimi dışında kalan ticarethaneler artan maliyetleri fiyatlara yansıtabiliyor. Konaklama dalının bu türlü bir bahtı yok. Aslında otelcilerin mevcut enflasyon oranıyla ve maliyet artışlarını tam manasıyla satış fiyatlarına yansıtamadıkları için 8 milyar dolarlık borç yükü var. 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek kararla aslında ağır bakımda olan konaklama kesimini mevti sürüklemekten öbür bir şey olmaz” dedi.
Karcılıoğlu, “Butik bir otelden örnek vermek gerekirse; Aralık ayında 36 bin TL olan elektrik faturası Ocak ayından bu yana gelen artırımlarla 180-185 bin TL’ye çıktı. Yüzde 86 artırım gelmesi durumunda fatura 250-300 bin TL’ye çıkacak.” açıklamalarında bulundu.