Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nden (TUSAŞ) yapılan açıklamaya nazaran, şirketin 2017 yılında kendi öz kaynaklarıyla başlattığı HÜRJET Jet Eğitim Uçağı Projesi’nde bir kademe daha hayata geçirildi.
Bu kapsamda uçağın birinci ön gövde üretimi tamamlandı ve son montaj sınırına taşındı.
Toplamda 8 bine yakın kesimden oluşacak HÜRJET’in tüm elektronik alanlarının idaresinin gerçekleştirileceği ön gövde için 350 kesim bir ortaya getirildi. Alüminyum ve kompozit modüllerden oluşan ön gövde üzerinde uçağın vazife bilgisayarı, hareketli yüzeylerin denetim edileceği alanlar, aviyonik sistemler ile uçağa istikamet verecek elektronik bileşenler yer alıyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ülkenin birinci jet motorlu eğitim uçağı HÜRJET’in birinci komponentini son montaj sınırına taşımanın heyecanı içinde olduğunu belirterek, “Ülkemizin jet pilotu eğitimine katkı sağlayacak yeni jenerasyon teknolojilerle donatılmış olan HÜRJET Projemizi 18 Mart 2023’te gökyüzüyle buluşturacağız. 2023 yılında Cumhuriyet’imizin birinci asrı kutlanırken ülkemizin vizyon projeleri HÜRJET ve ATAK-2 birinci uçuşları ile bizleri gururlandıracak. Ulusal Muharip Uçağımız da hangardan çıkarak bizlere ikili sevinci yaşatacak. Havacılık alanında kıymetli bir dönüm noktası olan bu tarihi anın gerçekleşmesi için emeklerini esirgemeyen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Havacılığın tüm alanlarında projeler geliştiriyoruz, bizlerden dayanağını esirgemeyen devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum.” sözlerini kullandı.
HÜRJET’İN ÖZELLİKLERİ NELER?
12 Ocak 2022’de toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından seri üretim kararı alınan tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, üstün performans özellikleri ile çağdaş savaş uçağı eğitiminde kritik bir rol oynamak üzere tasarlandı. Harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik şov uçağı üzere roller icra edebilecek olan HÜRJET, “1,4 mach sürat ile +8-3g” limitlerine sahip bulunuyor. HÜRJET 45 bin fit irtifaya kadar misyon yapabilecek ve 3 tona yakın yararlı yükü gövdesinde taşıyabilecek. Gelişmiş insan makine orta yüzü, dijital denetimli uçuş sistemi, dahili taktik eğitimi ve sanal eğitim sistemleri ile HÜRJET, yeni jenerasyon hava aracı uçuş tecrübesi sunacak.