Mithat Yurdakul – Sanayi ve konutlardaki doğal gaz aboneleri, doğal gaz fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle kömür gibi katı yakıtlı sistemlere geçmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmaya başladı.
Bu taleplerin hava kalitesini bozacağını belirleyen bakanlık, birçok ilde hava kalitesi sınır değerlerinin aşıldığına dikkat çekti. Buna karşın, kirlilik yükü daha fazla olan yakıt dönüşümüne ilişkin taleplerin, Mahalli Çevre Kurulu’nda (MÇK) karara bağlanması gerektiğini belirten bakanlık, ilave kirlilik yükü oluşturmaması koşulu ile taleplerin değerlendirileceğini bildirdi.
Temiz hava eylem planı
Son dönemlerde doğal gaz fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle, sanayi ve konutlardaki doğal gaz aboneleri, başta kömür olmak üzere katı yakıtlı sistemlere geçmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmaya başladı. Talepleri inceleyen bakanlık, Hava Emisyon Yönetim (HEY) Portalı, NEFES yazılımı ve Sürekli İzleme Merkezi (SİM) verilerine göre, yüksek kirlilik potansiyelinin olduğu belirlenen 64 il için hazırlanan temiz hava eylem planlarının takip edildiğini hatırlattı.
SİM verilerine göre, halihazırda birçok ilde özellikle toz-partikül madde (PM10) ve kükürt dioksit (SO2) parametrelerinde hava kalitesi sınır değerlerinin aşıldığına dikkat çeken bakanlık, HEY Portalı ve NEFES yazılımı ile yapılan senaryo çalışmalarına göre, doğal gazdan katı yakıta dönüşüm taleplerinin yerine getirilmesinin hava kalitesini bozacağını belirledi.
Yetki Çevre Kurulu’nda
Isıtma amaçlı merkezi/bireysel yakma sistemlerinde yakıt dönüşümü, merkezi sistemlerin bireysel sisteme çevrilmesi ile sanayi tesislerinde kullanılan yakıtların kirlilik yükü daha fazla olan yakıta dönüşümüne ilişkin taleplerin, Mahalli Çevre Kurulu’nda görüşülerek karara bağlanması gerektiğini kaydeden bakanlık, yetkinin kurulda olduğuna işaret etti. Bakanlık, MÇK kararlarında yakma tesisinin tüm kirletici parametreleri için mevcut kütlesel debi değerlerinde artışa neden olmaması ve ilave kirlilik yükü oluşturmaması koşulu ile taleplerin değerlendirileceğini bildirdi.