Kahramanmaraş merkezli depremler, bölgede büyük yıkıma yol açarken, Osmaniye’de en az 131 vatandaş hayatını kaybetti. Büyük korkunun yaşandığı kentte, çöken binaların altında kalan vatandaşlar için bütün kent seferber oldu. İlk belirlemelere göre 83 binanın yıkıldığı Osmaniye’de 131 vatandaş hayatını kaybederken 200’ün üzerinde yaralandı. Yıkılan binalarda arama ve kurtarma çalışmaları dün gün boyunca sürdü.
Enkazdan kurtarıldılar
Osmaniye’de AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri kentin farklı noktalarında yıkılan binalarda çalışma yürüttü. Sabaha doğru meydana gelen depremin ardından, öğlen yaşanan ikinci büyük depremde Düziçi ilçesinde bir apartman komple yıkıldı. Apartmanda AFAD ve itfaiye ekipleri arama-kurtarma çalışması başlattı. Yapılan çalışmada sekiz yaşındaki bir çocuk sağ olarak kurtarıldı. Adnan Menderes Caddesi’nde bulunan Metin Tamer Sitesi’nde çalışmalarını yürüten ekipler, yıkılan binanın altında kalan 55 yaşındaki Doğan Akçakaya ve eşi Naciye Akçakaya ile iletişime geçti. Doğan Akçakaya, 15 saatin ardından ağır yaralı olarak enkaz altından çıkartıldı. Hemşire eşi Naciye Akçakaya’yı ise kurtarma çalışmaları devam ediyor. Düziçi ilçesine bağlı Uzunbanı Mahallesi’nde de bir apartman yıkıldı. Apartmanda AFAD ve itfaiye ekipleri arama kurtarma çalışması başlattı. Yapılan çalışmada 28 yaşındaki bir kişi 12 saat sonra enkaz altından çıkartıldı. Osmaniye’de evler ve camilerde zarara neden oldu. Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ndeki İmam-ı Gazali Camisi’nin minaresi deprem anında yıkıldı. Esenler Mahallesi’ndeki çöken 9 katlı binada yangın çıktı. Yangın söndürülürken, binanın alt katında fırın olduğu belirtildi. İlçeye bağlı Cemalpaşa Mahallesi’nde bulunan Muhammediye Camii’nin minaresi de yıkıldı. Minareden düşen beton parçaları iki araca zarar verdi.
Çadırlara yerleştirildiler
Osmaniye’de 85 bina yıkılırken, çok sayıda bina da ağır hasar aldı. İlk depremden itibaren sokağa çıkan vatandaşların kimi başka illerdeki yakınlarının yanına giderken kimi ise kentte kalmaya devam etti. Deprem sonrası AFAD tarafından şehrin farklı noktalarına çadırlar kurulmaya başlandı. Birçok noktada kurulan çadırlara depremzedeler yerleştirilmeye başlandı. Depremde evi ağır hasar alınca AFAD çadırına yerleştiğini ifade eden Murat Şen, “Yıkılan binaları, enkaz altında kalanları gördük. Hemen kendimizi dışarı attık. Evimizde hasar var. AFAD çadırlarına geldik. Sağ olsun devletimiz yanımızda. Ailecek buradayız” dedi.
Eşi Sıtkı Pişkin’in evden ayrılmak istemediğini ve güçlükle ikna ettiğini anlatan Perihan Pişkin ise, “Evimizin alt katları hasarlı. Öğlene kadar eşim evden çıkmadı. ‘Öleceksek burada ölelim’ dedi. Evlerinde ağır hasar olan Hatice Sabancı da, “AFAD çadır verdi, onda kalıyoruz. Her yer çok kötü” diye konuştu
Osmaniye’de AFAD, itfaiye, polis ve jandarmanın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği arama kurtarma çalışmaları, kentte akşam saatlerinde etkisini gösteren sağanak yağışın altında devam etti. Bir umutla enkaz altındakilere ulaşmaya çalışan ekipler, düşen sıcaklığa aldırış etmeden cansiperane mücadele verdi.
Valiler bölgede
Bu arada Düziçi ilçesi Uzunbanı Mahallesi’nde de itfaiye ekipleri arama kurtarma çalışması yürütürken, 28 yaşındaki bir kişi 12 saat sonra enkaz altında çıkarıldı. Kurtarılan kişi vatandaşların sevinç gözyaşları arasında hastaneye sevk edildi. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Osmaniye’ye Bingöl Valisi görevlendirildi. Osmaniye’ye kabineden ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu gönderildi.
‘Yaraları sarıyoruz’
AK Parti Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu Milliyet’e yaptığı açıklamada, depremin en fazla Osmaniye merkez ve Bahçe ilçelerini vurduğunu belirtti. 979 vatandaşın yaralandığını ve 127 konutun yıkıldığı anlatan Durmuşoğlu, “Enkaz altıda vatandaşlarımız var. Arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi. AK Partili milletvekili Durmuşoğlu, vatandaşları hasarlı konutlara girilmemesi için uyardıklarını söyledi.