HANİFE BAŞ – Türkiye’de ödeme ve elektronik para kuruluşu sayısı artarken fintek’lerin yükselişi sürüyor. Merkez Bankası tarafından verilen faaliyet izniyle 16 yeni kuruluş daha sektöre katılırken, elektronik para kuruluşu sayısı 42’ye yükseldi.
Finans teknolojisi veya fintek, finansal hizmetlerin sunumunda geleneksel finansal yöntemlerle rekabet etmeyi amaçlayan teknolojileri tanımlıyor. Fintek’ler Türkiye’nin güçlü olduğu sektör olarak en çok yatırım alan ve unicorn çıkaran alanda yer alıyor.
Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Ufuk Bilgetekin, son yılların en hızlı büyüme eğilimini gösteren fintek ekosistemine her geçen gün daha fazla oyuncu dahil olduğunu söyledi. Bilgetekin, “Bu sayede yeni finansal ürün ve hizmetlerle sektörde etkin rekabet korunarak, finansal hizmet kullanıcılarına çeşitlilik ve tercih yönünden farklı seçenekler sunulmaya devam edilecek. Bu gelişmeler, kullanıcıların aldıkları hizmetten memnuniyet düzeyinin artması noktasında sektöre katkı sağlayacak. Sektörümüz hem yerli hem de yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürecek” dedi.
İnovasyon, teknolojik altyapı ve kalifiye iş gücü Türkiye’deki fintek sektörünün güçlü yanları olsa da sermaye ve yatırımların da güçlü yanlar arasına dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Bilgetekin, “Geliştirilmesi gerekli yönlerin başında girişimlerin uluslararası yatırım çekme kapasitelerinin geldiği düşünüldüğünde, yatırımcıları destekleyen kamu destekli yatırım programlarının artırılması ihtiyacı hissediliyor. Fintek ekosisteminin gelişimi için uygun pazar ortamının yaratılması adına da İstanbul Finans Merkezi hayati öneme sahip. Yurt dışı pazarlara açılma konusunda zorluklar nedeniyle arzulanan hedefe henüz ulaşamadık. Ancak para transferi ve cüzdan ürünlerinde yaşanan gelişmeler de dikkate alındığında sektördeki oyuncular bölgesinde finansal teknoloji pazarlarında söz sahibi olma vizyonuna ve yeteneğine sahip. Unicorn çıkarma potansiyeli taşıyorlar” diye konuştu.
Çok cazip sektör
Ufuk Bilgetekin, ödeme sistemlerinde dijitalleşme eğiliminin artarak devam edeceğine dikkat çekerek, “2021 yılı rakamlarına göre Türkiye’deki fintek şirketlerinin sayısı 520’ye ulaştı. Türkiye girişim ekosisteminde her sene kurulan girişimlerin ortalama yüzde 9’u fintek dikeyinden çıkıyor. Ülkemizde son yılların en cazip ve dinamik sektörlerinden biri fintek” bilgisini verdi.
Büyük kurumlar girdi
Bilgetekin, “Gerek sermaye gerek hedef kitle anlamında potansiyeli yüksek kuruluşların fintek ekosistemine dahil olmaları sektör için her anlamda olumlu. Finansal sistemde oyuncu çeşitliliği hem yeni iş birlikleri ile yeni iş modellerinin gelişmesinin önünü açacak hem de finansal sistemin derinleşmesine katkı sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.
Merkez Bankası, geçen hafta 13 şirkete elektronik para kuruluşu ve 3 şirkete de ödeme kuruluşu olarak faaliyet gösterme izni verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, As Ödeme, Bingo, DSM, Fzypay, Moneypay, ParaQR, Parolapara, Rubik, SecurIT, Token, Tom Pay, TTM, Vepara’ya elektronik para kuruluşu olarak faaliyet göstermek üzere izin verildi. BRQ Link, Lidio ve Sundus da ödeme kuruluşu olarak izin aldı.